Jump to content
Cover for Vanhojen käsialojen lukuopas
Isbn: 978-95-2345-677-8
Publisher: Gaudeamus
Category:
History
Accessible since: July 2021

E-book

Vanhojen käsialojen lukuopas

by
Mitä tietäisimme historiasta ilman meille säilyneitä lähteitä? Entä kuinka ymmärtäisimme aikaisempien sukupolvien kirjoituksia ilman taitoa lukea ja tulkita niitä?

Vanhojen käsialojen lukuopas avaa uudella käyttäjäystävällisemmällä tavalla menneiden tekstien salat. Se etenee lähdeaineistotyyppi kerrallaan helpommista teksteistä vaikeampiin ja tarjoaa lukijalleen heti onnistumisen elämyksiä.

Aineistoesimerkit ulottuvat 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, ja tekstinäytteiden yhteydessä avataan eri lähdeaineistojen rakennetta, syntyvaiheita ja historiallista merkitystä. Lukija saa laajasti tietoa kielen ja kirjoittamisen kehityksestä, keskeisestä aikalaissanastosta sekä lyhenteistä, mitoista, painoista ja rahayksiköistä. Teos soveltuu näin paitsi opiskelijoiden ja tutkijoiden oppikirjaksi sekä arkistoalan ammattikäyttöön myös sukututkijoiden tärkeäksi tueksi ja innostajaksi.

Digitalisaation myötä tietokoneavusteinen tekstintunnistus paranee ja vanhoja lähdeaineistoja on yhä enemmän saatavilla avoimesti. Tekoäly vaatii kuitenkin vielä pitkään vuorovaikutusta tulkitsevan ihmisen kanssa. Tarvetta ja käyttöä vanhojen käsialojen lukutaidolle on siis enemmän kuin koskaan.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone